Pentru multi dintre noi aceasta intrebare ar putea parea frivola,poate chiar inutila si am raspunde pur si simplu ca placerea este acea stare psihica sau fizica atinsa in diferite momente, stare care ne face sa ne simtim bine si cam atat…Daca ne-am gandi apoi ca obtinerea placerii motiveaza mare parte din actiunile noastre de zi cu zi si ca foarte mult din ceea ce facem este pentru a obtine placere ne-am pune in mod logic intrebarea: Este posibil sa fim guvernati de placere mai mult decat de ratiune? Si surpriza este ca raspunsul la aceasta intrebare este DA.
In sensul extins si real al definitiei sale, placerea include de la: confortul pe care ni-l dorim acasa, patul comod in care vrem sa ne intindem seara, mancarea buna pe care vrem sa o bagam in gura, masina puternica pe care ne dorim sa o conducem, siguranta financiara de care depindem, statutul social, pana la toate placerile fizice si mentale dupa care ravnim. Desi poate parea ilogic, suntem de cele mai multe ori guvernati de placere si folosim ratiunea ca sa o obtinem. In natura nici un eveniment nu este lipsit de sens sau nemotivat; Urmarim placerile tocmai pentru ca stim instinctiv ca sunt bune pentru noi chiar si atunci cand normele sociale ne spun ca nu ar fi asa. Nu ai nevoie de nici o carte ca sa sti cand te simti bine si nu-ti trebuie o persoana care sa te invete ce e placut si ce nu. Natura noastra umana are in schimb o mare problema cu excesele, pe care pare ca le controleaza cu mare greu. Evolutia a creat placerea si a intiparit-o in instincte pentru ca sa ne dorim ceea ce e bun pentru noi si nu reprimarea placerii, ci gestiunea ei echilibrata este un semn definitoriu al inteligentei umane. Orice sacrificiu este perceput de noi ca o privare de placere si o neplacere in acelasi timp. Motiv pentru care privarea indelungata de la ceea ce este placut ne face sa ne simtim nesatisfacuti si nefericiti. Si daca analizam cu atentie actiunile si atitudinile noastre realizam ca aproape toate sacrificiile pe care le facem sunt in vederea obtinerii ulterioare a unei placeri. Spre exemplu: sacrificam ore placute de somn pentru a munci, pentru a castiga, pentru a trai cum ne place, sacrificam ani din viata pentru a studia, pentru realizare sociala, pentru a castiga, pentru a trai cum ne place, sacrificam ore pentru a avea grija de un prieten bolnav, pentru ca timpul pe care il petrecem in general cu aceasta persoana este placut pentru noi la un masaj erotic cluj. Nu trebuie sa traiesc in aceasta viata fara a manca ceea ce imi place, nu este necesar sa muncesc 16 ore pe zi, sunt suficiente 10, iar restul am sa le petrec relaxandu-ma, am sa beau cat imi face placere, am sa ies cu femeia care imi place … etc.
Pare frivol, dar placerea este cea care ne guverneaza, iar ratiunea moduleaza frecvent actiunile noastre in vederea obtinerii ei. Cu cat acceptam acest fapt cu atat devenim mai liberi, mai eficienti in actiunile noastre si mai in control a ceea ce ne place.